مکمل غذایی

مکمل غذایی چیست؟

مکمل غذایی مکملی است که حاوی میزان بالایی از ویتامین‌ها، مواد معدنی یا سایر مواد دارای اثرات تغذیه‌ای یا فیزیولوژیکی مفید است، عموما به منظور تکمیل رژیم غذایی و دستیابی به سطح مفیدی از این مواد مورد استفاده قرار می‌گیرد. این مکمل‌ها در درمان یا پیشگیری از بیماری‌ها بسیار موثر هستند. با این حال یک مکمل خاص برای همه‌ی افراد مناسب نیست و مصرف بیش از حد ویتامین و مواد معدنی نیز می‌تواند مشکل‌ساز باشد. مکمل‌های غذایی در اَشکال مختلف مانند کپسول، قرص،پودر، عصاره و... در بازار عرضه می‌شوند و برای دریافت آنها نیازی به نسخه‌ی پزشک نیست (که این موضوع یک تفاوت مکمل دارویی و مکمل غذایی است).

مکمل دارویی چیست؟

از نظر محتویات، مکمل‌های دارویی هم حاوی ویتامین‌ها و مواد معدنی است و از آنها نیز برای درمان بیماری‌ها و جلوگیری از مشکلات استفاده می‌شود. با این حال فرق آن با مکمل غذایی در دوز محتویات است و برای موقعیت‌های بحرانی‌تر استفاده می‌شود. از این رو آنها را می‌توان نوعی دارو دانست.

تفاوت مکمل دارویی و مکمل غذایی:

تفاوت مکمل دارویی و مکمل غذایی بیشتر در شدت اثر است. در مکمل‌های دارویی دوز محتویات بیشتر و در نتیجه اثربخشی آنها نیز سریع‌تر است و برای خریدشان هم به نسخه‌ی پزشک نیاز دارید. همین تفاوت باعث شده سختگیری‌ها در تولید و عرضه‌ی مکمل‌های دارویی بیشتر باشد و در روند تولید آنها کارآزمایی‌های بالینی انجام شود. همه‌ی مکمل‌های دارویی باید پیش از ورود به بازار مورد تایید سازمان غذا و دارو قرار بگیرند.

در تفاوت این دو مکمل «باید توجه داشته باشید که مکمل‌های دارویی برای یک فرد عادی، اثر سلامتی بخش ندارند و در شرایط عادی غیرایمن هستند مگر اینکه نیاز فرد به آنها توسط پزشک تشخیص داده شود. اما مکمل‌های غذایی اینطور نیستند و بسیاری از افراد آنها را به صورت بدون نسخه تهیه و در کنار رژیم غذایی خود استفاده می‌کنند تا از امراض مختلف جلوگیری کنند.» مثلاً افراد بالای 50 سال، به صورت روزانه برخی از مکمل‌های غذایی مانند کلسیم، ویتامین دی، ویتامین B6 و B12 را مصرف می‌کنند تا یا مشکلات فعلی‌شان را درمان کنند یا از بروز برخی مشکلات نظیر پوکی استخوان، کم خونی یا فشار خون جلوگیری کنند.انجمن پوکی استخوان کانادا روزانه ۴۰۰ واحد ویتامین دی را به تمامی افراد ۱۹ تا ۵۰ سال توصیه می‌کند، اما انجمن‌های سرطان و پوست کانادا در فصول پاییز و زمستان به علت کاهش تابش نور آفتاب روزانه ۱۰۰۰ واحد ویتامین دی را توصیه می‌کند.

مکمل دارویی

عوارض و فواید مکمل‌ها:

با وجود تفاوت مکمل دارویی و مکمل غذایی، هردو می‌توانند فواید زیادی برای افرادی داشته باشند که واقعاً به آنها نیاز دارند. گاهی که مشکل فرد جزئی باشد، می‌توان آن را با مکمل‌های غذایی برطرف کرد اما در صورت مشکلات عمیق‌تر که در آزمایشات نشان داده شده و نگران‌کننده باشد، پزشک مکمل دارویی تجویز می‌کند.

با این حال استفاده‌ی بیش از حد از این مکمل‌ها (به ویژه مصرف خودسرانه‌ی مکمل دارویی) می‌تواند بسیار مشکل ساز باشد. درست است که ویتامین‌ها و مواد معدنی‌ می‌توانند مفید باشند اما موضوعی به نام اوردوز یا مسمومیت نیز وجود دارد. به عنوان مثال همان ویتامین دی که در بالا گفته شد، اگر به میزان بیش از حد مصرف شود، فرد را دچار مسمومیت با ویتامین دی می‌کند که عوارضی مانند حالت تهوع، خستگی و تکرر ادرار دارد.

بهترین مکمل‌ دارویی و غذایی

بهترین مکمل‌ دارویی و غذایی

مکمل‌های غذایی و دارویی زیادی وجود دارند؛ بسته به شرکت تولید کننده ،کشور تولید کننده و سابقه آن در تولید مکمل ها یک مکمل می‌تواند مفید و یک مکمل ممکن است مضر باشد. با این حال برخی از مکمل‌ها هستند که از سایرین معروف‌تراند و از کیفیت بالاتری برخوردارند.

مثل شرکت فوراور لیوینگ آمریکا که بیش از ۴۵ سال است با کمک طب های مطرح جهان از جمله طب ابن سینا و طب چینی مشغول ساخت مکمل های غذایی باکیفیت است.

با این حال شرکت‌های مختلفی که به تولید این مکمل‌ها می‌پردازند در سطوح کیفی متفاوتی کار می‌کنند، و بعضی برندها بهتر از دیگران هستند و شما می‌توانید از طریق مشورت و مقایسه بین آنان بهترین مکمل را خریداری کنید.

سخن پایانی

مهمترین تفاوت مکمل دارویی و مکمل غذایی تفاوت در نوع و شدت اثربخشی آن‌ها است که باعث شده نظارت‌ها بر تولید مکمل دارویی بیشتر باشد و برای موارد اورژانسی‌تری تجویز شوند. باید توجه داشته باشید که مکمل‌ها به هیچ عنوان جایگزین مواد غذایی نیستند و نباید از مصرف مواد غذایی مفید غافل شد. همانطور که از نام این محصولات پیداست، مکمل‌ها – چه دارویی و چه غذایی- فقط مکمل تغذیه شما هستند.